Merhaba Sevgili Anneler;
Kucakta, memede, sallanarak, dokunarak, gezerek, bebek arabasında, hamakta, pilates topunda… kısacası destekle uyuyan bebekleriniz varsa bu durumdan muzdarip olduğunuzdan eminim.
Bebeğiniz eğer bu destekler ile uykuya dalıyorsa bu bir alışkanlık hatta bağımlılığa dönüşmüştür maalesef.
Bilmemiz gereken; bu destekler bebeğinizin ihtiyacı değil; aksine belki başlarda uyusun veya susun diye bizlerin bebeklere kazandırdığı, bugün ise bırakmasını istediğimiz alışkanlıklardır.
Bu noktada empati yapmalısınız, biz yetişkinler nasıl alışkanlıklarımızı terk ederken nasıl zorluk yaşıyorsak bebekler içinde aynı şey geçerlidir.
Yani hadi hemen desteği kesip bırakalım hızlıca öğrensin deme şansımız yok!
Aşamalı olarak ilerlemeli, duygusal zindeliğini göz önünde tutarak bebeğinizi hazırlamalısınız.
Aynı anda hem düzen kurmaya çalışmak hem destek bırakmak bebeğinizi strese sokabilir.
Eğer desteği bırakmak istiyorsanız;
Öncelikle bebeğinizin sağlığının yerinde olduğundan emin olun!
Sonra gün ici düzeni rutinler- uyanma-uyku saatleri- uyanıklık süreleri ile işe başlamalısınız.
Mutlaka uyku öncesinde gece ve gündüz bebeğinizi rahatlatan, sakinleşmesini sağlayan, uykuya hazırlanmasına yardımcı olacak rutinler yapmalısınız. (Bir sonraki postta rutin detayları)
Bu dönemde yine bebeğinizin ayına uygun gece beslemesi yapmalı ve tüm beslenmeleri rüya öğünü olarak yapmalısınız. Böylece gece uyanmalarında aslında aç olmadığını biliyor olursunuz ve bu gece uyanmalarında henüz desteğinizi kesmediğiniz için destekle veya sakinleştirerek uykuya geçirebilirsiniz.
Gündüz ise bebeğinizin ayına uygun uyanıklık saatlerini hesaplayarak, uyku işaretlerini takip ederek uykuya geçirmeli ve ayına uygun ihtiyacı olan uykuyu uyumasını sağlamalısınız.
Eğer yukarıdaki 4 koşulu sağladıysanız bebeğinizdeki olumlu değişiklikleri görmeye başlarsınız. Bu bölümden sonra artık bebeğini aşamalı olarak desteğinizi kesebilir hatta bırakabilirsiniz.
Sevgiler