Ne çok soru alıyorum bu konuda ama bunun kolay bir yolu yok maalesef.
Emzirme desteği diğer desteklerden daha zor bana sorarsanız, çünkü yoğun bir ten teması var.
Ama diğer taraftan gece her kısmi uyanmadan sonra memesiz uykuya geçmeyen, memeye bağımlı olduğu için gece ve gündüz kalitesiz uyuyan, bebeğinize desteği bıraktırmak istiyor olmakta çok haklısınız.
İşe koyulmadan önce gerçekten hazır olup olmadığınızı ölçün, kararlı değilseniz hiç başlamayın çünkü gerçekten sabretmeniz gerekir.
Öncelikle emzirmeyi kesmeyecek, bebeğinizi aç bırakmayacaksınız, sadece meme-uyku ilişkisini keseceksiniz, bunu sürekli kendinize hatırlatın.
Mümkünse emzirme işlemini rutinlerin önüne alın, yani uyanık kalmasını sağlayarak emzirin. Uyuduğu odaya gelmeden önce başka bir odada da besleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bebeğinizin açlık emmesi sona erdiğini, bebeğinizin emiş yoğunluğundan anlayabilirsiniz, memeyi yavaşça çekin. İlk günler uykuya dalar dalmaz; sonra mayışmanın hemen ardından; sonra ise tamamen emzirme işlemini önce bitirerek ilerleyebilirsiniz. Artık aç olmadığından eminsiniz.
Ağlayacak meme isteyecektir, bu noktada kucağınızda sakinleştirmeye çalışın, yumuşak ses tonu ile rahatlatıcı konuşmalar yapın. Camdan dışarı bakın, yanak yanağa dans edin ve mümkünse dik pozisyonda tutun bebeğinizi.
Geceleri tüm beslenmeleri rüya öğünü şeklinde yapın. Diğer uyanmalarda yine sakinleştirmelisiniz, yanında olabilir, şarkı söyleyebilir, camdan dışarı bakabilirsiniz.
Emzirme zamanları dışında babalar uykuya geçirebilir, yardım almanız gerekirse alın.
Eğer emzirme dışında uyku desteğiniz varsa bu aşamada kullanmaktan çekinmeyin. Örneğin sallıyorsanız, emzirmek yerine sallayın sonra sallamayı azaltarak bırakın. Ama başka bir desteğiniz yoksa ilk günler kucak ve dokunma desteği verebilir, yeni alışkanlıklar kazandırmamalısınız. .
Bebeğinize aç olmadığı zamanlarda güven emzirin, sarın sarmalayın; gün içinde sevin oyunlar oynayın… rahatlatan ses tonu ile iletişim kurun.