Emzik kullanımı ile ilgili çok sık soru alıyorum.
Emzik konusunda değişik fikir ve görüşler var. Bebeğinize emzik verebilir veya vermeyebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihiniz olur ve tabi bebeğinizin emziği kabul etmesi gerekir.
Bebekler emme refleksi ile doğarlar. Bu nedenle emzik yenidoğan döneminde bebek anne memesini aldıktan sonraki dönemlerde bebeğin sakinleşmesi amacıyla kullanılır. İlk aylarda bebek emerek rahatlar, rahatlatmanın emzik ile yapılması anne için kolaylık sağlar.
İlk aylarda; bebek emziğe alışırsa uykuya geçişlerde çok rahat uykuya geçebilir. Bu dönemde yatakta uykuya geçmesinde etkili olacaktır.
Bebeğiniz biraz büyüdükten sonra mesela 4-7 ay civarı, eğer bebeğiniz emzik ile uykuya dalıyorsa ve gece emzik ağzından düştüğünde emzik için ağlamıyorsa, emzik destek durumunda değildir.
Ancak tam tersi durum var ise yani geceleri kalkıp emzik vermek zorunda kalıyorsanız artık emzik bir uyku desteği olmuştur. Bebeğiniz gece uyandığında uykuya dalış koşulunu arıyordur, emziği ağzına kendisi götüremediği için de emzik desteğini hayatınızdan çıkarmanız gerekir.
Bebeğiniz artık 8-10 ay civarındaysa veya daha büyükse, bebeğinizin emzik-uyku ilişkisi de varsa burada emziği bıraktırmak yerine düşen emziği kendisinin alması için alıştırmalar yaptırabilirsiniz. Artık uzanabilen biberonu kavrayabilen bir bebek düşen emziği ağzına götürebilir.
Böylece emziğin, uyku üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz. Çünkü bebeğiniz kendisi uygun ortamı sağlayabiliyordur.
Öneri: Yatağa 3-4 tane emzik bırakırsanız, gece bulması kolaylaşır. Gece görmesinin kolay olması için fosforlu emzikler tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz çocukluk dönemine geldiğinde ise diş hekimlerinin de önerisi ile emziği bıraktırmanız gerekir.
Faydalı olması dileğiyle,
Sevgiler