Pandemi süreciyle, daha çok birlikte olduğumuz ve daha az farklı insan gören bebeklerin ayrılık anksiyetesini daha yoğun yaşadığını düşünüyorum.
Eğer sizde odanın dışına çıktığınızda, bebeğinizin krize girdiğini, hıçkırarak ağladığını fark ediyorsanız, bu durumun ayrılık anksiyetesinin ilk belirtisi olduğunu unutmayın.
Bir çok bebek 6. Ve 7. ay civarında nesnelerin devamlılığını öğrenmeye başlaması ile bu belirtileri göstermeye başlar ve bu anksiyete yürümeye başladığı döneme kadar taşınabilir hatta yıllarca da devam edebilir.
Ayrılık anksiyetesi, bebeklerin mizacı ve evin dinamiği ile de ilişkilidir. Bazı bebekler bu aşamayı hızlı bir şekilde atlatırken, bazı bebekler için süreç çok daha zor olacaktır.
Nereye veya niçin gittiğinizi, ne zaman geri döneceğinizi bilmediği, sizin tekrar dönmeyeceğinizi düşündüğü için bebeğiniz kaygı yaşar ve ağlayarak sizi vazgeçirmeye çalışır.
Bu yüzden de bebeğiniz büyüse dahi, size çok daha fazla ihtiyaç duyar gibi görünmektedir.
Ayrılık kaygısı konusunda neler yapmalısınız?
Öncelikle bu normal bunu kabul etmelisiniz.
Sevgi göstermekten kaçınmayın. Her ağladığında kucağınıza almamaya çalışın ancak elini tutun, sarılın, sakin kalın ve güven verin.
Bebeğiniz ağladığında duruma hakim olduğunuzu hissettirin, ses tonunuza dikkat edin, panik halinde veya kızgın konuşmayın.
Sakinleştiğinde dikkatini başka yöne çekin
Alıştırma yapın, yan odaya gidin, hemen geri gelin. Yine yan odaya gidin oradan konuşun onunla sesinizi duysun. Böylece geri döneceğini inancı pekişir.
Ce-eeee oyunu oynayın.
Asla gizlice kaçmayın, pozitif bir tutumla ayrılın.
Beslenme veya uyku zamanlarına çok yakın bırakmak daha fazla strese neden olabilir, zamanlamanıza dikkat edin.
Göz teması kurun ve güven verici kelimeler ve nazik okşamalarla onu sakinleştirin. Ona gitmeniz gerektiğini, ama geri döneceğinizi söyleyin.
Sevdiği bir oyuncaktan faydalanabilirsiniz. Tanıdık bir nesne rahatlık sağlayabilir, güvende hissetmesine yardımcı olur.
Anksiyeteyi büyük bir sorun haline getirmeyin. Sadece diğer odaya gittiniz ve geri dönüyorsunuz. Bunun normal olduğunu bebeğinizin öğrenmesine izin verin.
Faydalı olması dileğiyle