Anne karnında sürekli karanlıkta olan bebekler dünyaya geldiklerinde gece ve gündüzü fark etmezler. Anne karnında siz uyurken onun uyanık olduğu saatler olabilir
İşte bu sebeple gece uzun süre uyanık kalan, gülücükler saçan gündüz ise uzun uykular yapan bir bebeğiniz olabilir.
Bu durumda hızlıca bebeğinize gece ve gündüzü öğretmeniz gerekir. süreci daha hızlandırmak adına küçük dokunuşlar yapabilirsiniz. Hemen neler yapabileceğinizden bahsedelim…
Yenidoğan sürecinde bebekler akşam uykulara geç geçerler ancak siz saat 20.00 civarında uyuyacağı odaya geçebilirsiniz. Uykuya geçirdikten sonra uyanmalar olacaktır işte bu noktada ışık açmadan gündüze göre daha karanlıkta yeniden uykuya geçirmelisiniz.
Gece uyanmalarda odanın ışığını açmak, TV olduğu ortama getirmek, uyanık tutmak yerine oldukça stabil, sessiz olarak uykuya geçirmelisiniz.
Gece uyandığında mümkünse çok göz teması kurmadan, kısık sesle konuşun, oyunlar oynamayın.
Gece beslenme, alt değiştirme gibi durumları da loş ışıkta ve sakin hareketlerle yapın.
Sabah 8.00 civarında uyuyorsa bile uyandırın ve en az 20dk gün ışığı almasını sağlayın.
Uyanık olduğu saat diliminde hep aydınlıkta ve günlük hayatın sesinde olmasına izin verin. Müzik açabilirsiniz mesela.
Bebeğinizle gece sessizliğinizin aksine gün içinde bol bol konuşun, dışarı çıkarıp gün ışığından yararlanmasını sağlayın.Uyanıkken bol bol sevin, oyunlar oynayın.
Uyku vakti geldiğinde uyuyacağı zaman, altını açın, besleyin, gazını çıkarın ve çok karanlık veya aşırı aydınlık olmayan bir ortamda uykuya geçirin.
Ve yine kullanıyorsanız beyaz gürültü açabilirsiniz ama onun dışında çok gürültülü ortamda yatırmayın! Bu noktada bazen çok yanlış TV karşısında uyku, aşırı gürültüde uyutmaya çalışma durumları oluyor fakat uyku esnasında yapamamalısınız.
Gündüz uykularını maksimum 2 saat yapmasına izin verin ve uzatırsa uyandırın.
Gece saatleri kavramını oturtmak sabah ve akşam yukarıda bahsettiğimiz gibi davranmanız, bebeğinizin kısa sürede gece-gündüz ayrımını yapabilmesine olanak sağlar.
Faydalı olması dileğiyle