Yenidoğan dönemini geride bıraktınız, 4. Ayda artık bebeğinizin uyku deseni değişti hatta bu süreci 4.ay uyku gerilemesi ile çok zorlu geçirmiş olabilirsiniz. 😔
Bebeğinizin uykularını artık daha düzenli hale getirebilirsiniz muhtemelen 4. ay sürecinden sonra en çok ihtiyaç duyduğunuz şey UYKU 🙂
Bu süreçte, bebeğinizin hala bir uyku öncesi rutini yoksa hızlıca ayına uygun rutinler oluşturmalısınız. Bebeklerin saat kavramı olmadığı için onlara uyku vakti olduğunu gösterecek, sakinleştirecek, uykuya hazırlayacak rutinler olmalıdır. Rutinleri her gün aynı sıra ile uygulamalısınız ki bebeğinize uyku zamanı işareti versin.
- Uyku ortamının sade, ferah, havalandırılmış, 21-23derece olması önemlidir. Bebekler serinde daha iyi uyurlar.
- Bebeklerin gündüz 5-8 aylarda 3 uyku uyumalarını bekleriz. Bazı bebekler aceleci davranır ve erken 2 uykuya geçebilirler. Özellikle suanda pandamı sürecinde uyku aralık ve ihtiyaçlarında oldukça fark görüyoruz.
- Normalde 7.ay da olmak üzere en geç 9.ayda 2 uykuya geçebilirler ancak genelleme yapamayız. Uyku geçişlerinde aceleci davranmamalı, bebeğinizin hazır olmasını beklemelisiniz.
- Özellikle 6. Ay itibariyle bebekler yeni beceriler kazınırlar ve duydukları heyecan nedeniyle uykuları etkilenir. Bu nedenle öğrendikleri tüm becerileri gün içinde tekrar tekrar yapmasını sağlamalısınız.
- Bebeğiniz, gece uyandığında hemen yanına gitmeden önce 1-2dk beklemelisiniz.Erken müdahale etmemeli kendi kendine uykuya dalabilmesine fırsat vermelisiniz.
- Eğer bebeğiniz destekli uykuya geçiyorsa, her uyanmasında aynı desteği isteyecektir. Bu nedenle uyku desteğini aşamalı olarak ortadan kaldırmalısınız. Bebeğiniz destekte uykuya dalmadan, uyumak üzereyken yatağına koymalısınız.
- 6. aydan sonra bazı kaynaklar gece beslenmesine gerek olmadığını söyler ancak bu noktada doktorunuzdan onay almadan gece beslenmesini kesmemelisiniz. Fakat eğer 2 saatte bir uyanıyorsa bebeğiniz bu açlıktan değildir! Beslenme saatlerini düzenleyerek bebeğiniz uyanmadan rüya öğünü şeklinde yapmalısınız.
- 06.00 öncesinde uyanırsa uyku vakti bitmemiş gibi davranmamalı, uykuya yeniden geçirmeye çalışmalısınız.
- İlk gündüz uykusuna 08.00den önce geçirmemelisiniz.
- Uyanıklık sürelerini ve uyku işaretlerini takip ederek çok yormadan uykuya geçirmelisiniz. Aksi takdirde uykuya geçirmek kolay olmayacaktır.
- Uyanıklık Süreleri:
- 5-6 ay: 1.5-2.5 saat;
- 7-8ay: 2.5-3.5 saat;
- 9.ay: 3-3.5saat
- Gece ve gündüz ihtiyacı olan uykuyu uyumaları gelişimleri için çok önemlidir.
NOT:Bebekler düzenli olmaktan hoşlanır ve tekrar ile öğrenir. 💕
Faydalı Olması Dileğiyle